Založ si blog

Postrehy zo sveta – energia volov

Časopis Down to Earth vychádzajúci v Naí Dillí oznamuje, že v rámci experimentu v Kalali, dedine v indickom štáte Gudžarát, využili na výrobu elektriny silu volov!

Časopis oznamuje, že s nápadom na získavanie energie prišiel jeden vedec a jeho neter. Štyri voly otáčajú hriadeľ pripojený na prevodovku, ktorá poháňa malý generátor. Generátor je pripojený na batérie, ktoré poháňajú vodnú pumpu a mlyn na obilie. 

Down to Earth ďalej uvádza, že jednotková cena tejto energie je asi 10 centov v porovnaní s asi dolárom za jednotku pri vodných mlynoch alebo 24 dolárov za jednotku pri slnečných paneloch!

No keďže vidiečania potrebujú voly tri mesiace v roku na prácu na poli, vynálezcovia hľadajú efektívny spôsob na uchovanie energie, keď voly nebudú môcť pracovať!

Voly sú nielen ťažko pracovité domáce zvieratá, ale majú aj vlastnosť oddanosti ku svojmu majiteľovi, v porovnaní s neposlušnými ľuďmi, a preto ich Jehova Boh používa ako príklad vernosti – Izaiáš 1:3!

Postrehy zo sveta – pohár vody denne

10.08.2013

Kanadské noviny Toronto Star písali, že voda je najdôležitejšia látka pre život, lebotelo pozostáva najmä z tekutín a už aj 20% úbytok vody v tele môže byť smrteľný! Voda nielenže reguluje teplotu tela, ale cez krvné riečište a telové systémy takistoprenáša výživné látky do orgánov a odvádza z nich odpadové látky. Maže tiež kĺbya hrubé črevo, a tak pomáha [...]

Postrehy zo sveta – objavy čakajú

09.08.2013

Spravodajstvo BBC píše, že archeológovia v Egypte oznámili, že na obrovskompohrebisku v Západnej púšti objavili prinajmenšom 200 múmií, kde niektoré znich mali zlaté masky. Podľa egyptskej spravodajskej agentúry Middle East môže pohrebisko obsahovaťviac ako 10 000 múmií a preto bolo premenované na Údolie múmií. Je 10 km dlhéspred 2,000 rokov. Správca nálezov Zahi [...]

Postrehy zo sveta – dostupnosť zbraní

07.08.2013

Londýnske noviny The Independent uviedli, že dostupnosť zbraní, najmä ručnýcha ľahkých, natoľko vzrástla, že na celom svete je každú minútu zbraňou zabitýjeden človek, čo je ročne vyše 500 000 ľudí! Ďalej informuje, že: „V roku 2001 sa vyrobilo 16 miliárd nábojov, čo je dosť na to, aby bol každý človek na zemi zastrelený dvakrát. Ročne sa vyrobí takmer [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 33719x
Priemerná čítanosť článkov: 1983x

Autor blogu

Kategórie